Tatarcık

Tatarcık, görünüş olarak sivrisineğe benzeyen bir sinek türüdür. Tatarcıklar boy ve yapı olarak küçük bir haşeredir. Genel olarak tatarcıkları sivrisinekten ayıran özellikler tatarcıkların tüylü ve mat bir renge sahip olmalarıdır. Rengi genel olarak sarımtırak bir şekildedir. Boyu yaşadığı yere ve beslenmesine bağlı olarak 2 – 4mm kadardır. Bu canlılar genellikle geceleri aktiftir. Beslenmelerine genellikle akşam saatlerinde başlar ve sabaha kadar devam ederler. Gündüzleri ise kenar kuytu kısımlarda dinlenerek geçirirler.

Genel olarak beslenmesinde meyve ve sebzelerin sularını ve organik sıvı besinleri kullanırlar. Dişi tatarcık beslenmek için insan ve hayvandan kan emer. Bunu üremede ve yumurta bırakmada kullanır. Tatarcık sürekli farlı canlılardan kan emdiği için bu canlıların kanındaki mikrop ve hastalıklar tatarcığın bünyesine geçer ve daha sonra insanları ısırdığı zaman bu mikroplar insanlara geçer. Tatarcığın ısırdığı yerler kızarır, kabarır ve kaşınır.Ev ortamında tatarcık sineği gündüzleri loş ve kuytu ortamlarda saklanır ve dinlenir. Doğal ortamda ise, hayvan barınakları, gübrelikler, barınaklarında, mağaralarda, ağaç kovuklarında, dere kıyılarında, pis su yataklarında, lağım suyu akıntılarında olmak üzere birçok alanda bu sineğe rastlamak mümkündür.İnsanları genellikle geceleri ısırırlar. Tatarcığın ısırması ile insanlara birçok hastalık bulaşabilir.

Tatarcık ısırması ile insanlara bulaşan belli başlı hastalıklar şunlardır: Şark çıbanı, Tatarcık humması, Bağırsak hastalıkları, Tavuk hastalığı, Ateşli hastalıklar, Viral hastalıklar olmak üzere birçok hastalıklar insanlara bu sinekler tarafından bulaşır. Tatarcık sineğinden bulaşan hastalıklar genellikle belirtilerini 5-6 gün sonra belirir. Tatarcık sineği en çok nemli sulak alanlarda olur. Yumurtasını da genellikle suyun ve nemin bol olduğu yere bırakır. Tatarcıklar beslenmesini tamamladıktan sonra yapacağı ilk iş yumurta bırakmaktır. Tatarcıkların yumurtaları yapışma özelliğine sahiptir. Bu bakımdan bırakıldığı alana sıkıca yapışır. Tatarcık sineğinde hastalık ve mikrop var ise bu yumurtalara da geçer ve çıkan yavru tatarcıklarda aynı mikrobu taşır.Tatarcıklarla ferdi olarak mücadele etmek ve ilkel yöntemler ile öldürmek ile başa çıkılmaz. Tatarcık ile en etkili mücadele yöntemi ilaçlama yapmaktır. Tatarcık ilaçlamasında şuna dikkat etmek gerekir. Öncelikle tatarcıkların üredikleri yerler tespit edilmeli, etraftaki pis lağım suları veya hayvan gübreliği gibi tatarcığın üremesine elverişli yerler varsa ıslah edilmeli. Ondan sonra genel olarak bu alanların ilaçlanması gerekir.

Tatarcık ilaçlanması genellikle akşam saatlerinde veya sabah erken saatlerinde yapılmalı çünkü bu böcekler genellikle bu saatlerde aktif olurlar. Gün ortasında yapılan ilaçlamanın hiçbir faydası olmaz. Bu bakımdan ilaçlama yaptırmadan önce mutlaka önce bir araştırın veya bizim gibi yasal bir ilaçlama şirketinden detaylı bilgi alın ve ilaçlama için talepte bulunun. Tatarcık ilaçlamasında genellikle sıvı ilaçlar kullanılır bu ilaçlar ilaçlama yapılacak alana bağlı olarak uygulanır. Tatarcık ilaçlamada ya sisleme ve buharlama yöntemi kullanılır ya da boyama yöntemi kullanılır. Tatarcık tarafından ısırılmak istemiyorsanız ve bu canlılardan kurulmak istiyorsanız mutlaka bizi arayın sizi bu sorununuzdan kurtaralım.

Bir önceki yazımız olan Kertenkele Ne Yer? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.