Sinek

Sinekler kanatlılar ve böcekler grubu içinde incelenen küçük yapılı hayvanlardır. Sinekler zar kanatlı hayvanlardır ve çok uzak mesafelere kadar uçarak gidebilirler. Sineklerin kendi arasında birçok türü vardır. Bu türlerin her birinin kendine has özellikleri mevcuttur. Boyları ve yapıları türlerine göre değişir. sineklerin genel olarak boyu 1 – 2cm kadardır ve vücutları üzerinde ufak tüyler bulunur. Sinek haşeresinin rengi bazı türlerde siyah, bazılarında gri ve bazılarının da kanatları ve sırt kısmı yeşilimsi olabilir. Sinekler çok pis hayvanlardır her türlü pisliğe konar ve her türlü mikrobu insanlara bulaştırır. Bu canlıların toplamda 6 adet ayakları vardır ve başının ön kısmında 2 adet iri yapıda gözleri bulunur. Bu gözler 100’lerce ufak gözcükten oluşur ve sineklerin ağız kısmında insanlardan ve hayvanlardan kan emmesine yarayan bir hortumu vardır. Sinekler ve kara sinekler insan ve hayvanlardan kan emerken aynı zamanda insanlara birçok mikrop ve hastalık bulaştırır. Sinek haşeresi için pis ve temiz diye bir kavram yoktur. Bu bakımdan önüne çıkan her türlü maddeye konarlar. Sinekler özelikle pis alanlarda, çamurlu alanlarda, bataklıklarda, çöplüklerde, hayvan ağıllarında ve gübreliklerde olmak üzere birçok ortamda bulunurlar. Beslenmesini tamamladıktan sonra yumurta bırakmaya çekilirler. Sinekler genellikle havada çiftleşir. Yumurtalarını besinin ve suyun bol olduğu yere bırakır. Sinek ve karasinek yumurtaları çok çabuk olgunlaşır ve açılır. Bu haşerelerin yumurtaları çoğu zaman aynı gün içinde açılır ve larvalaşır. Larvalar 4 -5 gün içinde gelişimini tamamlar ve yavru sinek olarak uçar. Sinek haşeresi çok çabuk çoğalır ve çok sayıda yumurta bırakır. Bir sinek bir defasında 200 -300 kadar yumurta bırakır.

Sinekler beslenmesini genellikle meyve sebzelerden sağlar sebze ve meyvelerin suyunu içerek beslenen sinekler insanları ve hayvanları sadece yumurta bırakmak ve üremek için ısırır ve kan emer. Sinekler gün içerisinde aktif olan hayvanlardır. Bunlar akşam saatlerinde ve sabah saatlerinde daha çok bulunurlar. Bulunduğumuz alanda sinek ve türleri varsa çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü bu canlılar her 5 dakikada bir etrafa dışkı bırakırlar.
Sineklerin yiyeceklere konması ve etrafa dışkı bırakması ile insanlara birçok hastalık bulaşır. Sinekler vasıtası ile insanlara bulaşan belli başlı hastalıklar şunlardır: Vücut halsizliği, Verem, Dizanteri, Hepatit, kolera, ishal, daire, çocuk felci ve gıda zehirlenmeleri gibi birçok hastalık insanlara bu canlılardan bulaşır. Bu nedenlerden dolayı sinekler ile mücadele etmek gerekir.

Bir önceki yazımız olan TARLA FARESİ başlıklı makalemizde tarla faresi, tarla faresi ilaçlama ve Tarla Faresi ile Mücadele hakkında bilgiler verilmektedir.