Salyangoz

Salyangoz; iç iskeleti bulunmayan bir et yığınından oluşan ve dışarıdan sert bir kabuk ile örülü bir böcek türüdür. Genellikle yumuşakçalar hayvan grubu içinde incelenir.

Salyangoz nemli ve rutubetli yerlerde ve ılıman havalarda ortaya çıkan bir böcek türüdür. Türlerine bağlı olarak farklı bir dış yapıya sahip olan salyangozlarda bir iç iskelet veya vücudu içinde hiçbir kemik parçası yoktur. Salyangozu ayakta tutan dış iskeleti yani kabuğudur. Salyangozun kabuğu bükümler oluşturarak farklı şekiller alır.
Salyangozların ayakları ve kanatları yoktur. Bunlar hareketlerini vücudunu bir ileri bir geri kasarak yaparlar. Genellikle hareket sırasında bir sıvı salgılar ve bu sıvı üzerinden kayarak hareket eder. Bu sıvı içinde bulunan bazı mikroplar ve maddeler insanlarda hastalığa neden olabilir.Salyangozun baş kısmında 2 çift anten bulunur. Bunlardan iki tanesi çok küçük diğer iki tanesi ise büyük yapıdadır.

Salyangozun kabuğu ile vücudu arasında bir sıvı bulunur. Bu sıvı ile kendi vücudunu dış etkilerden korur. Bu sıvı sıcak havalarda buharlaşır ve soğuk havalarda donar. Salyangoz bunu önlemek için bu zamanlarda genellikle toprak altına girer veya bir ağaç kabuğuna sığınır ve ağzını bir zar ile kapatıp uyku haline geçer. Yağmurların yağması ile uyudukları yerler den çıkar ve beslenirler.

Salyangozlar genellikle bitkisel beslenir. Bağ ve bahçelerde ekili olan sebze ve meyvelerin taze aksanlarını kemirerek yer. Salyangozlar nemli ve yağmurlu havaları sevdiği için en çok ilkbahar ve sonbahar mevsiminde ortaya çıkarlar.
Salyangoz böceği diğer böceklerden farlı özellikle gösterir. Çünkü bu canlılar üzerinde hem erkek ve hem de dişi üreme organı bulunur yani bu canlılar çift eşeyli canlılardır. Salyangozlar bu sayede bazen kendi kendini dölleyebiliyor.

Salyangoz yaşadığı yere ve türüne bağlı olarak yılda birçok kez döl verebilir ve yavru bırakabilir.
Salyangoz canlısı bazı kesim insanlar arasında besin maddesi olarak kullanılıyor bizim toplumlarda ise bu kesinlikle haram ve tiksindirici bir durumdur. Salyangoz üreten çiftlikler bulunur bunu besin olarak tüketenler için kurulmuş ve bu canlının üretimi yapılmaktadır. İnsanlara en büyük zararları besinlerine verdiği zarardır. Salyangozlar bağ ve bahçelerdeki sebze ve meyveleri yediği için bu bitkilerin gelişmesini engeller, verimini düşürür ve bazı genç fidelerin kurumasına neden olur.

Ev ortamına gelen salyangozlar ise evdeki saksı çiçeklerine zarar verir ve bunları kemirerek yer. Ayrıca salyangozlar yürüdüğü zaman salgıladıkları sıvı ile ev ortamına mikrop bırakabilir.
Bu bakımdan salyangozlarla mücadele etmek gerekir. Salyangoz ile mücadele için mutlaka bize ulaşın ve gerekli bilgiyi alın. İlaçlama firması olarak, salyangoz ve diğer böceklerin ilaçlaması için her daim yanındayız. Salyangoz ilaçlamada sıvı ilaçlar kullanılır. Jel ve benzeri ilaçlar salyangoz canlısına etki etmez. Salyangozdan kurtulmak için rast gele ilaçlar kullanmayın. Kesin sonuç almak istiyorsanız hem ekonomik hem de garantili olan ilaçlama şirketlerimize ulaşın.

Bir önceki yazımız olan Sinek başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.