Pire ilaçlama

Dünya üzerinde 1900 civarında pire türü bulunur. En fazla bilinen pire türleri; su piresi, pamuk piresi, insan piresi, toprak piresi, kar piresi, deve piresi, tavuk piresi, fare piresi, su piresi, tahta piresi, kedi piresi, köpek piresi, saç piresi. Öncelikle biraz pire anatomisinden bahsedelim. Pire kanatsız yapılı siphonaptera takımından sıcak ve ılıman iklim seven kan emici böcektir. Pire insan ve hayvanların kanını emerek yaşar. Pire 1-10mm arasında değişen büyüklüğe sahiptir. Pire kan emen böcek olmasından dolayı hayvandan aldığı kanla insandan insana hastalık yayar. Bir pirenin hayatı birkaç hafta ve 1 yıl arasında değişir. Pire güçlü bacak yapısı sayesinde boyunun 100-200 katı zıplayabilir. Pire 3 evre aşarak erişkin boyutuna gelir.

Yumurta, larva, pupa döneminden sonra pire artık erişkin piredir. Pire yassı vücudu sayesinde hayvan tüyleri arasında kolayca ilerleyebilir. Pire orta çağ döneminde insanların dörtte birinin vebadan ölmesine neden olmuştur. Pire ölene kadar sürekli kan emer ve sürekli yumurta bırakma işlemi yapar. Pire yumurtaları gözle görülebilir boydadır. Pire yumurtasını üzerinde bulunduğu canlıya bırakır ya da canlının yuvasın bırakır. Aradan geçen 5 gün sonunda pire kurtçuk olarak yumurtadan çıkar. Pire larvasının gözleri kapalıdır. Etrafta bulunan kıl, deri döküntüsü vb organik maddeler ile beslenme sağlar. Tükürükleri ile kendilerine koza örerler. Pire larvası 3 defa deri değişiminden sonra koza içerisinde pupa haline gelir. Pire pupasının ergin pire haline gelmesi uygun koşular olursa 8-14 gün içerisinde ergin olan pire kan emmeye ve çiftleşmeye hazır hale gelir. Pire yakınında bulunan kan emeceği canlıyı arar bulduğu anda hemen canlıya konar. Doyasıya kan emen pire ilk kan emdikten sonra çiftleşmeye hazır hale gelir. Pire sıcak ve nemli olan her yerde yaşayabilir. Pire üzerinde bulunduğu canlının adı ile anılır. Pirenin yaşam süresi nem, sıcaklık ve soğukluğa bağlı olarak değişiklik gösterir. Pire soluk sarı, kırmızımsı ve parlak kahverengi gibi renklerde karşımıza çıkabilir. Pire ve bit böceği aynımı diye soracak olacak olursanız kesinlikle aynı değildir. Pire zıplayarak hareket eder, bit ise yürür. Pire ile bitin birbirine benzeyen özellikleri, kan emmek ve konakçı değiştirmektir.

1-PİRE NEREDE YAŞAR?
Pire, üzerinde bulunduğu canlı adı ile anılır. Pire üzerinde olduğu canlının vücuduna göre kendi ısısını ayarlar. Pire insan ve hayvan kanı emerek yaşar. Sıcak ve ılıman, nemli ortamlar pirenin yaşaması için en ideal ortamdır. İnsan piresi insan kanı emer ve terk eder. Kedi, kuş, fare, köpek piresi sürekli konağının üzeride saklanır.


2-PİRENİN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Pire haşeresinin ömrü türüne ve yaşadığı iklim koşuluna bağlı olarak yaklaşık 1-3 yıl kadardır. Pirenin ömrü yaşadığı alana bağlı olarak değişebilir. Sıcak iklimlerde daha aktif olan bu canlılar soğuk iklimde ise çok pasiftirler. Pirenin bulunduğu ortam ne kadar sıcaksa pirenin üremesi o kadar kolay olur. Soğuk iklimde yaşayan pire, sıcak iklimde yaşayan pireden daha kısa yaşar. İlaçlama şirketi olarak bize pire şikâyetinizi bildirin en kısa zamanda yaşam alanınızda bulunan tüm pireleri yok edip sizleri bu zararlılardan kurtaralım.

3-PİRENİN BULAŞTIRDIĞI HASTALIKLAR HANGİLERİDİR?
Pire insanlar ve hayvanlar arasında sürekli gezip kan emen bir böcek olduğu için kanını emdiği canlının kanındaki tüm mikropları ve virüsleri kendi bünyesine alır. Daha sonra kanını emdiği canlıya bu virüsleri ve hastalıkları bulaştırır.
Pire ısırdığı zaman ısırılan yer kızarır, kaşınır ve ısırılan yerde kabarmalar oluşur. Pire ısırması ile insanlara birçok hastalık ve mikrop bulaşır. Pire ısırması
Sonucu insanlara bulaşan bazı hastalıklar dizanteri, cilt hastalıkları, veba hastalığı, tifüs hastalığı vb daha birçok hastalık insanlara bu canlılar tarafından bulaştırılır. Pire canlısının ısırıklarına maruz kalmamak için mutlaka bize ulaşın ve ilaçlama için talepte bulunun.

4-PİRE NE KADAR BÜYÜR?
Pire yaşadığı ortama bağlı olarak farklı boyda olabilir. Bu canlıların her türü farklı boyda ve farklı yapıdadır. İnsanlar ve hayvanlara zarar veren bu canlılar ortalama olarak 8mm ile 2cm kadar büyüyebilen bir böcektir. Bir pire boyunun 100 katı kadar zıplayabilir. Bu böcekler sıcak havalarda daha çok gelişir. Büyüklüğü bulunduğu iklim koşuluna ve beslenmesine bağlı olarak değişir. Bu canlıların karın kısmı çok esnek bir yapıdadır. Pireler besin bulamadığı zaman karın kısmı büzüşebilir. Fakat insanlar ve hayvanlardan doyasıya kan emdikten sonra karın kısmı şişer ve vücut büyüklüğü artar.

5-PİRELER NASIL ÇOĞALIR?
Pirede çoğalma çok hızlı şekilde gelişir. Bu böcekler üzerinde bulunduğu canlıdan ortalama olarak günde 4 – 5 defa beslenir. İyi beslenen bu böcekler yumurta bırakmaya çekilir. Pireler türlerine bağlı olarak farklı sayıda yumurta bırakır. Bir pire ortalama olarak bir günde 18 – 40 adet yumurta bırakır. Bu yumurtalar ortamın sıcaklığına bağlı olarak gelişir. Pire toplam 3 evrede erişkin pire haline gelir. Yumurta halindeki pire önce larva olur, 1,2 hafta sonra pupa haline gelen pire 3.evresinde pire olarak gelişim gösterir.

6-PİRE İLAÇLAMASI NASIL YAPILMALIDIR?

Pire canlısı çok hızlı üreyebilen kan emici bir böcektir. Pire çok hızlı ürer. Havanın sıcak olması pirenin üremesini hızlandırır. Bu sebeple pire bahar ve yaz aylarında daha sık görülebilir. Bu böceklerin ilaçlaması sıvı, kokulu ve püskürtme yöntemi ile alanınızın her yerine uygulanmalıdır. İlaçlama yaparken şunu gözden kaçırmamak gerekir. Pire çok zor ölen bir haşeredir ve bu böceklerin ilaçlamasında mutlaka yoğun kokulu ilaçların kullanılması gerekir. İlaçlama uygulamasının yasal bir ilaçlama şirketleri tarafından olmasına dikkat edin.

7-PİRE HANGİ BÖLGELERDE ÇOK GÖRÜLÜR?
Pire sıcak ve nemli ortamları sever ve daha hızlı ürer. Yaklaşık 2-3 sene yaşayabilen pire uygun ortam olmaz ise daha kısa süre yaşar. Pire türünü bağlı olarak farklı yerlerde ve farklı kısımlarda yaşar. Örneğin pamuk piresi ekinler arasında yaşarken, su piresi su içinde ve kar piresi de kar diplerinde yaşar. Bunun için her ortamda bu canlılar ile rastlamak mümkündür. insanlar ve hayvanlar üzerinde bulunan ve bunlardan kan emen pireler daha çok sıcak iklimin görüldüğü ve hayvancılığın yapıldığı bölgelerde bu haşereye daha çok rastlanılır.

8-PİRE İLE YAPILAN EN DOĞRU MÜCADELE NASIL OLUR?
Pire böceği çok zor ölen bir canlıdır. Bunun için yapılan ilaçlama uygulamasının doğru ilaçlar ve doğru kişiler tarafından yapılması gerekir. bu canlılar ile yapılan bireysel mücadele asla yeterli olamaz. Pire sorununu ortadan kaldırmak için profesyonel yardım almanız gerekir. Pire çok dayanıklı yapıya sahiptir. Her ilaç pire öldürmez. Yanlış ilaç kullanımı veya yanlış bir uygulama bölgedeki insanlara ve diğer canlılara zarar verebilir.
Bunun için yasal bir ilaçlama şirketinden bilgi almadan asla ilaçlama yapmaya kalkışmayın.

9-YERYÜZÜNDE KAÇ TÜRLÜ PİRE BULUNUR?
Yeryüzünde yaklaşık 1900 civarında pire türü bulunur. Bu pirelerin her türünün özelliği farklıdır ve her türün insana verdiği zararlar farklıdır. Bu canlılar insanlara var olduğundan beri insanlara musallat olmuş canlılardır. Yapılan araştırmaya göre 300-350 milyon yıldır bu canlıların var olduğudur. İnsanların sıklıkla karşılaştıkları pire türleri; insan piresi, kedi piresi, köpek piresi, bitki piresi, kum piresi, pamuk piresi, kuş piresidir.

10-PİREDE KANAT VARMIDIR?
Hayvandan hayvana ve insanlara geçebilen pire uçamaz. Pirede kanat bulunmaz ancak zıplayarak canlıların üzerine geçiş sağlar. Pirede bulunan arka bacaklar kasılarak pirenin zıplamasını sağlar. Pire kendi boyunun 100-200 katı zıplayabilir. Halk arasında bu canlıların zıplamasına pire uçması denir. Bu böcekler çok aktiftirler. Pirelerin bazı türleri insanlar üzerinde, bazıları hayvanlar üzerinde, bazı türleri bitkiler üzerinde bulunurken bazı pire türleri de su içinde bulunur.

11-PİREDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Pireden korunmak için yaşadığımız alana periyodik olarak ilaçlama yaptırmalıyız. Pire su ile yapılan temizliklerle temizlenmez ve yok olmaz. Evde evcil hayvan besleniyor ise pire olması ihtimali çok yüksektir. Öncelikle hayvanlarınızı ilaçlama yaptırın, pireden koruyucu ilaçlar kullanmalısınız. Evinizi sık aralıklarla ilaçlama yaptırmanız sizi ve yakınlarınızı pireden korur. Pire ilaçlamasını mutlaka yasal olan ilaçlama şirketlerine yaptırmak gerekir. Pire ilaçlaması için günün 24 saati boyunca bize ulaşabilir ve bizden bilgi alabilirsiniz.

12-PİRE İLE BİT ARASINDA Kİ FARK NEDİR?
Pire ile bit arasında ki farklar aşağıdaki gibidir;
Bit kan emmeden uzun süre yaşayamaz, bu parazitler insanlar ve hayvanlar dışında en fazla 48 saat kadar yaşayabilir. Pire canlısı ise kan emmeden uzun süre yaşar.
Pire kan emdiği canlıyı sıkla değiştirebilir. Çünkü çok aktif olan böceklerdir fakat bit üzerine yerleştiği canlıyı daha nadir bir şekilde terk eder. sık olan kıl diplerine yapışıp orada yaşar.
Pire arka bacaklarından aldığı kuvvetle zıplayarak uzak mesafelere kadar gidebilir, bit tırmanma ile hareket sağlar yani çok pasif bir şekilde hareket eder.
Pire ile bitin ortak özellikleri kan emerek yaşamalarıdır.

13-PİRENİN VERDİĞİ ZARARLAR NELERDİR?
Pire yaşlı ve hasta olan kedi, köpek ve kuşların kanı ile beslendiğinden havyanı güçsüz bırakır. Kan kaybından ölmesine neden olur. Pire bağırsak parazitlerinin taşınmasına neden olur. İnsanda hastalıkların yayılmasına sebeptir. Bu canlılar bulunduğu ortama ve türüne bağlı olarak insanlara farklı zararlar verebilir. bazı türleri insanları ısırarak zarar verdiği gibi bazı türleri de ekinler üzerinde bulunur ve ekinlere zarar verir.

14-SU PİRESİ NE YER?
Su piresi su birikintilerinin olduğu doğada su içinde yaşar. Su piresi su içerisinde bakteri, bitki ve organik atıklar ile beslenir. Su piresi akvaryum balıkçılığı için ideal bir besindir. İnsanlar ve hayvanlar üzerine bulaşmaz ve onlardan kan emmez. Pire türleri arasında insanlara en faydalı olan tür su piresi türüdür.

15-PİRE ALERJİSİ NEDİR?
Pire alerjisi yoğun pire ısırıklarından meydana gelir. Pire üzerine geldiği canlıyı ısırır ve kanını emer. Bu sırada pirenin ağzından akan salgılar alerjik reaksiyona neden olur. Bu her insanda farklı şekillerde belirir. Bazı insanların vücudunda birçok kabarmalar oluşur bazılarında sadece ısırık kızarıklığı meydana gelir.

Bir önceki yazımız olan Deri Böceği ilaçlama neden önemlidir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.