HAMAM BÖCEĞİ

Hamam böceği, insanların yaşam alanlarında bulunan ve genellikle nemli ve pis olan ortamlarda yaşayan bir böcektir. Bu böceklere aynı zamanda (kalorifer böceği) diye adlandırılır. Hamam böcekleri küçük yapılı, altı ayağı olan ve baş kısmında iki adet anteni bulunan bir böcektir. Aynı zamanda bu böcekler eklem bacaklılar sınıfı içinde de incelenir. Kalorifer böceği türlerine bağlı olarak farklı renklerde olup vücudunun üzerinde sert kabuktan oluşan kanada benzeyen bir örtü vardır. bu böcekler bu kanatlarını kullanamaz yani bu böcekler havada uçamaz ve bir yerden başka yere geçmez. Hamam böcekleri çok hızlı hareket ederler. Bu sert kabuk bu böcekleri dış zararlardan korur. Hamam böcekleri güçlü ayakları ile bir gecede kilometrelerce yol gezerler.

Hamam böcekleri türlerine bağlı olarak farklı boylarda olabilirler bu böcekler genellikle 5cm civarında olsalar da tropikal bölgelerde yaşayan 10 – 12cm civarında hamam böcekleri de vardır.


Kalorifer böceklerinin boyları, yapıları ve renkleri türlerine ve yaşadıkları ortama bağlı olarak değişir. Hamam böceği çok dirençli bir böcektir. Bu böcekler çok yüksek sıcaklıkta yaşayabildiği gibi çok soğuk olan havalarda da yaşamını devam ettirirler. Aynı zamanda bu böcekler radyo aktif maddelere karşıda oldukça dayanıklı böceklerdir. Yani çöl sıcaklığında yaşayabilen bu böcekler -30 derece soğuk havalarda da yaşayabilir. Bu böcekler insanların bulunduğu ortama çok farklı şekillerde ulaşırlar. Ev ve iş yerlerine giren bu böcekler bu alanların ilk olarak nemli yerlerine yerleşirler. Hamam böcekleri ilk etapta zararsız görünseler de aslında insanlar için oldukça çok tehlikeli olan böceklerdir. Bu böcekler genellikle geceleri aktif olurlar ve gündüzleri ise kenar kuytu kısımlarda saklanarak pasif bir şekilde olurlar.

Sıcak ve ılıman iklimleri seven bu böceklere dünyanın birçok ülkesinde rastlamak mümkündür. Dünyada 4500 – 5000civarında hamam böceği türü olduğu saptanmıştır. Çok hızlı ve çok sayıda üreyen böceklerdir. Ortalama olarak yılda 8 – 10 defa ürer ve her üremede 300 – 350 kadar yumurta bırakır.Bu böceğin kendi vücudu üstünde mükemmel bir algılama sistemi vardır. Bu radar sistemi ile kalorifer böceği hem besinlerin yerini tespit eder hem de kendisine gelen tehlikeleri algılayıp hemen saklanır.

Hamam böceği ev ve iş yerlerinde açıkta bırakılan her türlü yemek, sebze ve meyveleri kemirip yer. Bu besinler üzerinde kalan bu böceklerin salyaları, dışkıları ve bu besinler üzerine bıraktıkları yumurtaları ile hem bu besinleri bozarlar hem de bu sayede insanlara birçok hastalıkları ve mikropları beraberinde bulaştırır. Hamam böcekleri vesilesi ile insanlara bulaşan bazı hastalıklar ve mikroplar şunlardır.

1 – Hepatit virüsünü
2 – atrax hastalığı mikrobu
3 – verem mikrobunu
4 – astım mikrobu
5 – alerjik hastalıklar
6 – pnomoni
7 – Gıda zehirlenmelerinin
8 – Dizanteri mikrobunu
9 – grip mikrobunu
10 – mantar hastalığı

Yukarıda saydığımız hastalıklar dışında daha birçok hastalık ve mikrobu insanlara bulaştırır. Bu nedenle yaşam alanlarında bu böcekler var ise en kısa zamanda bunlarla mücadele etmek gerekir. Hamam böceği ile mücadelede en önemli yöntem ilaçlama yöntemidir. Hamam böceği ilaçlamada hem sıvı ilaçlar kullanılır hem de jel ve benzeri ilaçlar kullanılır. Bu böcekler ile mücadele etmek çok kolaydır. Ama mutlaka uzman bir ilaçlama şirketi ile çalışmak gerekir. Aksi takdirde bu böceklerden kurtulmak çok zor olur. İlaçlama yapan kişilerinde mutlaka ilaçlama eğitimi almış kişilerin olması gerekir. ilaçlama bilgisi olmayan ve bu konuda uzman olmayan kişilere ilaçlama yaptırmak doğru değildir.

Bir önceki yazımız olan Hamam Böceği Zararları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.