Kene İlaçlama
Kene vücut yapısı olarak basık şekilde olan ve kan emdikçe şişen kene böcekleri kendi ağırlıklarının ortalama 100 katı kadar kan emerbilirler. Canlılardan kan emerek beslenmesini sağlayankeneler, bu nedenle insanlar ve hayvanlar için oldukça tehlikelidir. Keneler, genellikle kahverengi, koyu yeşil ve kızıl renkte olurlar. Özellikle yaz aylarında kırsal alanlarda, çayırlıklarda, ormanlarda ve piknik alanlarında yaşayan kene haşereleri, bu alanlarda gezen insan ve hayvanların üzerine yapışarak kan emerler ve beslenmelerni sağlarlar.
Xodoidea grubundan olan kenelerde göz olmaz. Yüzlerce kene türü yaşamaktadır. Keneler canlılardan kan emerek beslenirler, fakat bazı kenelerin kan emmesi insanlara ve hayvanlara zarar vermezken, bazı kene türlerinin kan emmesi ölümcül sonuçlara neden olur. Birçok böcek türünde olduğu gibi kene çoğalması da yumurtlama sistemi ile gerçekleşir. Çiftleşme sonrası dişi kene yumurtalarını ormanlık alanlara ya da üzerinde bulunduğu hayvanın kılları arasında saklar. Yumurtadan çıkan kene yavruları 3 bacaklı olarak doğar ve belli bir dönemin ardından pupa haline gelirler. Erginleşen kene yavruları 8 bacaklı hale gelirler. Kene böcekleri kene ilaçlama ayakuçlarında bulunan vantuzlar nedeniyle canlıların üzerine rahatlıkla tutunabilirler.
Kene ısırması çok tehlikelidir. Çünkü keneler insan yada hayvan ayrımı yapmaksızın sürekli kan emerler ve konakçılarını sürekli değiştirirler. Bu nedenle hastalıkla birçok kanı bünyelerinde taşırlar. Hastalıklı bir canlıdan aldıkları pis kanı insan vücuduna bulaştırma ihtimalleri çok yüksektir. Hatırlanacağı gibi geçmiş yıllarda dünyada ve ülkemizde birçok kişinin ölümüne neden olan Kırım- Kongo kanamalı ateşi hastalığı kene ısırması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Özellikle kırsal alanlarda yaşayan birçok büyükbaş ve küçükbaş hayvanların üzerinde çok sık kene görülür. Kene kan emeceği canlının derisi üzerine ağzında salgıladığı özel bir sıvıyı bırakır, bu sıvı deriyi uyuşturur. İnsanlar bu nedenle kene ısırmasını fark etmezler. Vücutta kene görülmesi durumunda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmak gereklidir. Kene kesinlikle elle çıkarılmamalıdır. Kene çıkarmakuzman hekimlerin işidir. Keneyi deriden çıkarırken kenenin kafasının kopmaması gereklidir. Kene ile mücadele etmek için ilaçlama şirketlerinin özel olarak hazırladıkları kene ilaçları ile kene ilaçlama uygulaması yaptırmak gereklidir. Kene ilaçlaması yaptıracağınız şirketin sağlık bakanlığı onaylı uzman ilaçlama şirketi olamasına dikkat edilmelidir. Başarı ilaçlama şirketi olarak kene ilaçlama ve tüm böcek ilaçlamalarında Beylikdüzü böcek ilaçlama, İstanbul böcek ilaçlama veİzmit böcek ilaçlama servislerimiz ile hizmetinizdeyiz.
Bir önceki yazımız olan Pireler Nasıl Yok Edilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.