İlaçlama Nasıl Yapılır ?
İlaçlama profesyonel ilaç firmaları tarafından üretilen çevreyi ve insan sağlığını tehdit etmeyen ilaçların konusunda uzman ekip ve ekipmanlara sahip ilaçlama firmaları tarafından yapılmalıdır. İlaçlama bireysel olarak da yapılabilir ama bilinçsiz bir şekilde yapılan ilaçlama haşere ve kemirgenlerin ilaçlara karşı bağışıklık kazanmasına neden olabilir ve haşerelerle mücadeleyi çok daha zor ve maliyetli bir hale getirebilir.
İlaçlama Yöntemleri ?
İlaçlama yapılacak alan için ilaçlama yöntemi seçilmesinde belirleyici ana unsurlar bulunmaktadır.
Hangi tür haşereye karşı ilaçlama yapılacağı, ilaçlama yapılacak alanın yapısı, çevresel etkiler, iş yeri ise hitap ettiği kitle, ilaçlama yapılacak alan içerisinde hasta, yaşlı, alerjik reaksiyonlara sahip birey olup olmadığı, astım hastaları,0-6 yaş grubu çocuk, evcil hayvan bulunması gibi bir çok etkenin önceden belirlenmesi ve insektisit seçiminin buna göre yapılması gerekmektedir. Başlıca haşere ilaçlama ve böcek ilaçlama yöntemleri kokulu ilaçlama, kokusuz ilaçlama ve jel ilaçlama olarak üç ana kola ayrılmıştır.
Kokulu Sıvı ilaçlama Yöntemi Haşerelerin yoğun olarak görüldüğü yerlerde kokulu ilaçlama yapılmalıdır.Kokulu ilaçlama sıvı şekilde püskürtme yöntemiyle yapılmaktadır. Örneğin; Hamamböcekleri kapsüller halinde ürerler ve her bir kapsülde 35-40 adet yavru bulunur. Yılda 8-10 defa yumurtlarla dişi ergin hamamböcekleri öldükleri zaman bile yumurta bırakırlar. Bu nedenle haşereleri yoğun olduğu alanlarda etkili bir ilaçlamanın yapılması gerekmektedir. Kokulu ilaçlamada kısa zaman içinde sonuç alınır. Bu ilaçlamada mekanınızı kısa bir süre terk etmeniz gerekmektedir. Bu ilaçlama sırasında ilaçlanan alanda bulunmayınız. İlaçlama bittikten birkaç saat sonra mekanınızı havalandırarak günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz.
Kokusuz Sıvı ilaçlama Yöntemi Kokusuz ilaçlama sıvı şekilde püskürtme yöntemiyle yapılmaktadır.Bu ilaçlamada mekanınızdan ayrılmanıza,mekanınızı kapatmanıza gerek yoktur.Günün herhangi bir saatinde size uygun olan zamanda yapılabilmektedir.
Kokusuz Jel ilaçlama Yöntemi
Jel ilaçlamada; ilacı yiyen haşere yuvasına döner ve orada ölür diğer böcekler bu ölüden beslenirler.Böylece o böceğin ölüsünü yiyen böceklerde ölür ve zincirleme olarak devam eder.Bu ilaçlama şekli 2000 yılından itibaren ülkemizde kullanılmaya başlandı.Uzun süre etkilidir.Özellikle hamamböcekleri üzerinde oldukça etkili olan bir ilaçlama şeklidir.Çevre ve insan için sağlıklı bir yöntemdir.
Evcil hayvanlar için zararlı değildir.
Kokusu yoktur.
Kapı ve pencerelerin kapatılmasına gerek yoktur.
Evden ayrılmanız gerekmez.
İlaçlama öncesinde hazırlık yapmanıza,ilaçlama sonrası içinde temizlik yapmanıza gerek yoktur.
Uzun süre etkisini devam ettirir.
Çevre ve insan sağlığı üzerinde hiçbir etkisi yoktur.Aksine çok uygun bir yöntemdir.
Kemirgen ilaçlamasında ise öncelikli olarak ilaçlama yapılacak alan üzerinde ön keşif yapılması farelerin yürüyüş yolları ve üreme alanlarının tespiti yapılmalı, ilaçlama yapılacak alana giriş yaptıkları noktalar önceden belirlenmelidir. Kemirgen ile mücadelede kullanılan yöntemler üç ana kola ayrılmıştır.
Kemirgen İstasyonu
Fare Yapışkanı
Kemirgen Canlı Yakalama
Comments are closed.