Hamam Böceği İle Mücadele

HAMAM BÖCEKLERİNİ TANIMLAMA

Hamamböceklerinin tümünde vücut, üstten basık ve şekil olarak ovaldir. Renkleri, çoğunlukla kahverengiden siyaha kadar gider. Hepsi gececidir. Gündüzlerini çatlaklarda, yarıklarda ve cisimlerin altında geçirirler.Vücutlarının basık olması, bu saklanmaya uygundur.

 

HAMAMBÖCEKLERİNİN VÜCUT YAPILARI

Başın her iki tarafında , böbrek şeklinde, çok defa erkeklerde 3000 ,dişilerde 2000 basit gözden oluşmuş bir petekgöz bulunur. Cisimleri şekil olarak görmeleri neredeyse olanaksızdır; sadece ışık şiddetini ayırmaya yarar. Antenleri doğal olarak iki petek gözün arasında yer almaktadır. Özellikle karanlığa uyum sağlayan hamamböceklerinin antenleri çok daha uzundur. Antenler yaklaşık ½ – 2 misli uzunluğundadır. Antenin devamlı olarak hareket ettirilmesiyle ve genellikle sık sık yere değdirilmesiyle besin hakkında bilgi alınır. Hamamböceklerinin genişliği hemen her zaman uzunluğundan fazladır; kenarları saydamdır. Bacakları genellikle ince ve uzun yapıda olan 3 çift bacak, sırasıyla,önden arkaya doğru gittikçe boy olarak uzarlar. Sıçrayıcı ayak tipine sahip olmamalarına karşı, uzun aralıklarla sıçrayabilirler. 25 C de saniyede 74 cm./sn. koşabilirler. Yani saatte 2600 m. dir. Sıçrama sırasında çoğunlukla sırt üstü de düşebilirler. O zaman düzelebilmek için ya tutanacak bir yer ararlar yada sallanma hareketleriyle dönmeye çalışırlar.
Çoğunluk kirli yerlerde dolaştıklarından , kirlenen antenlerini de ön ayaklarının yardımıyla ağza getirir ve orada temizlerler. Vücudun diğer kısımları da ayaklar aracılığıyla, ayaklar da ağız parçaları ile yalanmak ve sıyrılmak suretiyle temizlenir. Bacak üzerindeki kıllar bu temizlemede büyük önem taşır.
Hamam böceklerinin renklenmeleri, çoğunluk açık sarımsı kahverengiden koyu siyaha kadar gider. Dolaşım, sırt tarfında tüm vücut boyunca uzanan tüp şeklindeki kalple sağlanır;dakikada atış sayısı 60 ile 300 arasında değişir.

HAMAMBÖCEKLERİNDE YAVRULAMA NASIL OLUR, HAMAM BÖCEĞİ NASIL ÜRER?

Son deriyi değiştirdikten yaklaşık 10 – 15 gün sonra, çiftleşme yeteneğini kazanırlar. Çiftleştikren 7-12 gün sonra dişi yumurta bırakmaya başlar. 6-8 gün aralıklarla bu yumurta bırakma devam eder. Yumurtalar her zaman kendine özgü yumurta paketleri şeklinde bırakılır. Her yumurta paketinde 15-40 kadar yumurta bulunabilir. Yumurta paketlerinin şekli ve içerisinde bulundurdukları sayısı, türlere göre değişir. Yumurta paketleri bir yada birkaç gün dişinin arkasında taşınır. En iyi koşullarda 30 C de , yumurtalar 27-30 gün arasında açılır. Sıcaklık, nem, besin ortamı ve diğer koşullar gelişme üzerinde çok etkendir. Erginleri aşağı yukarı 6-12 ay yaşar.

HAMAMBÖCEĞİ NERELERDE YAŞAR

Büyük bir kısmı , karanlık, nemli yerlerde, çürümüş organik maddelerin altında, ağaç ve yaprak döküntülerinin dibinde ya da buna benzer yerlerde yaşarlar. Büyük bir kısmı, akşamcı ya da gececidir. Pek az bir kısmı da toprakta kendilerine oyuk açarak onların içerisinde yaşarlar ve çok nadir olarak yeryüzüne çıkarlar. Işıktan kaçmaları ve nemden hoşlanmaları, mağaralarda ve karınca yuvalarında yaşamaya uyum sağlamışlardır.
Mağaralarda ve karınca yuvalarında yaşayanlarda, gözlerde körelme ve antenlerde gelişme görülür. Karıncalarla yaşayanlar, ev sahibinin artıklarıyla geçinirler. Aynı zamanda bunların boyları küçülmüş ( 3-5 mm.),kanatları kaybolmuş ve vücutları ovalleşerek hafifçe bombeleşmiştir.

Hamam böceği ile mücadele etmekte kullandığımız özel hamam böceği ilacı Sağlık Bakanlığı onayı alan özel ithal ve yerli insektisitlerden oluşmaktadır. Sıvı ya da jel ilaçlama ile hamam böceğinden kurtulmak için Beylikdüzü ilaçlama servisimiz her zaman hizmetinizdedir.

Bir önceki yazımız olan Akrep Türleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.