Dezenfeksiyon Yöntemleri
Dezenfeksiyon Nasıl Yapılır ?
1. Kimyasal dezefektanlar, günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kullanılan başlıca kimyasal dezenfektanlar olarak şunları sıralayabiliriz: Brom, iyot, klor, ozon, fenoller, alkol ve çeşitleri, ağır metaller, hidrojen peroksit, aldehitler, potasyum permanganat, kuaterner amonyum tuzları, asit ve bazlar.
2. Fiziksel olarak yapılan dezenfeksiyon işlemi; ısı, ışık ve ses dalgaları ile uygulanan dezenfeksiyon işlemleridir. Isı ile yapılan fiziksel dezenfeksiyon işlemlerinin maliyetleri oldukça fazla olduğu için kullanıldığı alanlar çok sınırlıdır. Gıda endüstrisi bu alanlardan biridir. Işık ve güneş ışığının da dezenfeksiyon etkisi vardır; fakat uygulama konusunda pek çok zorlukları da beraberinde getirir. Ses dalgaları ile yapılan dezenfeksiyon ise ufak çapta temizlik gerektiren işlerde kullanılır.
Mekanik dezenfeksiyon işlemi, su arıtma gibi çeşitli arıtım işlerinde kullanılır. Çeşitli yöntemler ile mikroorganizmaların yok edilmesi sağlanır.
Son olarak, radyasyon ile yapılan dezenfeksiyon işlemi ise elektromanyetik ya da ışınlama yöntemleri ile yapılır.
Dezenfeksiyon işlemi için; profesyonel, sağlık bakanlığından onaylı sertifikaya sahip ve yasal olan haşere ilaçlama şirketlerinden yardım alabilirsiniz.
Comments are closed.