Böcek Isırmasında Ne Yapılmalı?

Son yıllarda özellikle internet ve televizyon kanallarında sıklıkla gördüğümüz haşereler hakkındaki bilgilendirmeler sayesinde artık böcek ısırmalarında nasıl davranılacağı konusunda hemen herkes bilinçlenmiştir.

İnsanları Isırarak/Sokarak Zarar Veren Böcekler

Ülkemizde bu konuda en sık şikayet aldığımız böcekler fare, pire, sinek türleri, tatarcık, danaburnu, kulağakaçan böceği, tespih böceği, çıyan, bit, kene, kırkayak, akrep, uyuz böceği, yılan gibi haşerelerdir. Bu saydıklarımızın pek çoğu etçil olmamasına rağmen insanları ısırabilmekte, büyük tehlikelere neden olabilmektedir. Peki böcek ısırmalarında ne yapılmalı?

–Böcek ısırmalarında yapılması gereken en önemli şeylerden biri elbette ki bu ısırmaların kaynağı olan haşerelerden kurtulmaktır.

–Akrep, çıyan, yılan gibi zehirli haşere ısırmalarında asla tek başımıza müdahale etmemeli, ısırılan bölgeye bilmediğimiz kremler, ilaçlar sürmemeliyiz. Ya en yakın hastaneye gitmeli ya da hemen acil servisi aramalıyız.

–Zehirli haşere ısırıklarında ilk yapılması gereken bölgeyi bol su ile yıkamaktır.

–Sinek, pire, tatarcık gibi haşerelerin ısırmasında ise bölgede aşırı şişlik, su toplama, kanama, deri döküntüsü gibi reaksiyonlar varsa, bölgeyi takip etmeli, şikayetlerin artması durumunda ise en yakın hastaneye görünülmelidir.

–Böcek ısırmaları şikayetlerine bakan doktorların pek çoğunun bir önerisi ise sizi ısıran haşereyi (eğer imkanınız varsa) mutlaka acil servise yanınızda getirmenizdir. Böylelikle de en hızlı şekilde tedavi başlamış olur. Eğer yanınızda götüremiyorsanız bile haşerenin resmini çekip ya da dış özelliklerine dikkat edip haşereyi doktora göstermeli ya da anlatmalısınız.

Çok çeşitli hastalıklara yol açan bu haşerelerden kurtulmak için periyodik olarak haşere ilaçlaması yaptırılmalıdır. Sizlere her zaman en kaliteli ilaçlarla en yetkin şekilde hizmet sunan ilaçlama firmamıza, şikayet ettiğiniz haşerenin türü, yoğunluğu ya da bulundukları yerler ne olursa olsun ulaşabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Fare Yakalama Teknikleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.